1 Mart 2017 Çarşamba

IRQHack64 commodore 64 kartuş

commodore.gen.tr sitesinden i_r_on arkadaşımız imal ettiği c64'e oyun ve program yüklemede kullanılan IRQHack64 kartuşlarından Arduino pro mini Atmega328 yerine yanlışlıkla Atmega168 versiyonunun lehimlediği bir tanesini sağ olsun bana hediye etti.

İlerleyen günlerde uygun pro mini temin edip monte ederek kullanmayı düşünüyorum. Çalışır hale geldiği zaman detaylı incelemesini yapacağım.

Bir 1541 Ultimate değil ama satış fiyatı onun neredeyse 10 da 1'i kadar. Eğer C64 kullanıyorsanız temin etmeniz faydanıza olabilir.



Soru : IRQHack64 nedir?
Cevap : Temelde Bir arduino pro mini, bir adet micro sd kart modül ve bir adet de 27C512 64kx8bit eprom'dan müteşekkil C64 kartuşudur.
Soru : Ne işe yarar? 
Cevap : 1. Üzerinde Menü/Reset butonuna uzun süreli basılmak suretiyle pahalı bir reset butonu olarak kullanılabilir. 
2. Tek parça halindeki prg formatındaki C64 oyun / program / müzik vesaire dosyaları micro sd karttan c64'e hızlıca yüklemeye yarar. (Reset vs. hariç 20k / saniye gibi bir hızla)
3. Usb2ttl kablosu yardımıyla arduino üstündeki yazılım güncellenebilir. Ayrıca yine bu kablo ile pc üstünden kartuşa (dolayısıyla c64'e) çalıştırılmak üzere program gönderilebilir. 
Soru : Ne yapmaz? 
Cevap : Multi Ice, FC serisi kartuşlar gibi genel amaçlı kartuş fonksiyonları yoktur. 
Soru : İstenirse daha başka neler yapabilir?
Cevap : Dekoratif amaçlı masaüstünde yahut buzdolabı üstünde magnet ile kullanılabilir  
Şaka bir yana, yazılım geliştirilirse mikro sd kart'tan veya PC'den 1541'e disk imajı aktarmakta kullanılabilir. Yine aynı şekilde yazılım geliştirilirse PRG dışındaki C64'e has dosya formatlarını oynatmak için destek eklenebilir. Yine aynı şekilde yazılım geliştirilirse c64'de çalıştırılan bir program için usb bağlantısı sayesinde bir debug aracı olarak da kullanılabilir.

Kartuşla ilgili detaylı bilgilere eişebileceğiniz başlık
http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=4242.msg163810#new
Kartuşun geliştirilme aşamaları ile ilgili başlık
http://www.commodore.gen.tr/forum/index.php?topic=11034.0

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder